Ako správne kýchať pri bolestiach chrbtice?

Vy, hlavne „platničkári“ určite poznáte ten pocit, keď sa vám chce kýchnuť a už vopred vás oblieva studený pot od bolesti, ktorá bude nasledovať.
Obzvlášť v akútnom bolestivom stave, keď sú nervy dráždené aj pri mikropohybe, je kýchnutie veľmi nepríjemné.

My vám dnes prinášame tip, ako eliminovať bolesť počas kýchnutia – viď foto nižšie.

Popis:
Keď pocítite, že sa vám chce kýchnuť, zaujmite pevný postoj, dvihnite hlavu a hrudník do odolnej polohy a kýchnite smerom dohora.
Takto presmerujete silu kýchnutia opačne od spúšťača bolesti.

Ako spravne kychat pri bolestiach chrbtice sm system

 

Hoci to znie banálne a samozrejme to nerieši príčinu bolestí, jedným z prvotných opatrení, ktoré sú nevyhnutné pre regeneráciu, je zabrániť polohám, ktoré iritujú bolesť.
Skrátka si musíte nájsť polohy a naučiť sa hýbať v bežnom každodennom živote tak, aby ste sa vyhli bolestiam. Ako je to možné?

Spôsob môžeme jednoducho nazvať ako tzv. „ hygienu chrbtice“..
O.i. zahŕňa napr. správny podrep, postoj pri umývaní si tváre, sadaní a vstávaní zo stoličky, dvíhaní predmetov zo zeme atď.

Pre človeka, ktorý trpí akútnymi bolesťami, sú aj tieto pre druhého najjednoduchšie činnosti doslova výzvou.
Niektorým činnostiam je na istý čas potrebné sa vyhnúť úplne ( ako príklad uvedieme dlhé prechádzky), pri iných je potrebné nájsť bezbolestnú polohu.
Tá môže byť u každého rozdielna, nakoľko nervový útlak môže byť ovplyvnený smerom „vytekania“ platničky, laicky povedané.

Úplne najčastejším dôvodom, pre ktorý k nám do štúdia BODYMAS prichádzate, sú bolesti chrbtice, ktoré majú rôzne príčiny ( protrúzia, hernia disku, skolióza, kyfóza, artróza, artritída rôzne iné degeneratívne či zápalové zmeny ).

Skutočným riešením pre väčšinu z vás je pravidelné cvičenie SM Systém/metódy SPS. Okrem cvikov zo základnej zostavy SM Systému vás u nás naučíme správnemu držaniu tela, cviky s vlastnou váhou, aj tzv. úľavové polohy.

Pripravujeme pre vás v našom BLOGU viac článkov, ktoré vám poslúžia ako prvá pomoc, aby ste vedeli, čo robiť alebo nerobiť, keď vás bolesť chrbtice prepadne.


Viac informácií ohľadom cvičenia SM Systém a ostatných našich službách ( konzultácie, workshopy, prednášky, kurzy, masáže ) nájdete aj na našej stránke www.bodymas.sk.

Cvičebné pomôcky na SM Systém
v cenovo výhodných setoch si môžete zakúpiť na našom e-shope TU alebo priamo na adrese našej prevádzky, v štúdiu BODYMAS na Hviezdoslavovej ul.51 v Námestove.


Pre objednanie sa na konzultáciu, masáž alebo cvičebnú lekciu SM Systém v našom štúdiu BODYMAS nás kontaktujte prosím vopred telefonicky na č. 0905 866 497.set lano+podlozka+kniha vyhrez sps 1080x1080

 
 
juraj volf o nas
Autor článku: Juraj Volf - masér, certifikovaný lektor metódy SM Systém/SPS
Zdroje foto: vlastný archív