Čo je SM Systém cviky na chrbát ?

Liek na bolesť chrbta: Viete, čo je SM systém, ako sa cvičí a ako vám môže pomôcť?

Sedavý životný štýl a zlé návyky stoja za tým, že bolesti chrbtice sa zaradili k častým problémom. Prevenciu sa v tomto prípade neoplatí podceňovať. S bolesťami chrbtice nám môže pomôcť SM systém.

Čo je SM systém?

Pod pomenovaním SM systém sa skrýva systematická starostlivosť o pohybový aparát, ale aj o vnútorné orgány človeka. Skratka SM znamená stabilizáciu a mobilitu a presne to dokážu tieto cvičenia. Stabilizujú telo a vytvárajú pohyb. V SM systéme sa spája liečba, prevencia, regenerácia a kondičný tréning v jednom.

Za vytvorením SM systému stojí renomovaný český lekár a bývalý športovec MUDr. Richard Smíšek. Ten na jeho vývoji pracoval viac ako 30 rokov. Vo svojej lekárskej praxi dosiahol výborné výsledky u pacientov, ktorých trápila skolióza, hernia platničiek, artróza, kyfóza, či iné poruchy pohybového aparátu.

Klinicky overené výsledky a svoje poznatky uverejnil aj v odborných publikáciách. Dnes organizuje množstvo školení aj za hranicami Európy. Vďaka nemu si našiel SM systém priaznivcov napríklad aj v Saudskej Arábii či Kórei.

 

pomocky%20na%20cvi%C4%8Denie%20SM%20Syst%C3%A9m

 

Východiská SM systému

SM systém vychádza z dôkladných anatomických znalostí pohybového aparátu a jeho funkcií. Keďže chôdzu považuje za základný pohybový prejav, tak je aj systém cvikov založený na jej podrobnej analýze.

Základom tejto metódy je pravidelné, najlepšie každodenné cvičenie, pri ktorom sa pracuje so špirálovými svalovými reťazcami, ktorých funkciou je špirálová stabilizácia. Činnosť jednotlivých skupín svalov vplýva aj na ostatné svalové skupiny a tiež na stav chrbtice a vnútorných orgánov.

V rámci cvičení SM systému sa vyvolávajú trakčné sily v oblasti medzistavcových platničiek, čím sa tlak na platničku zníži a tá sa potom môže lepšie regenerovať a zastávať svoju funkciu. Tento efekt sa dosahuje prostredníctvom aktivácie špirálových svalových reťazcov. Tie zužujú obvod pásu a ťahajú telo smerom nahor.

 

Aké sú cviky v SM systéme?

Počas cvičenia SM systému sa využíva prirodzená koordinácia chôdze, ktorá je rozdelená do jednotlivých cvikov. Počas cvičenia dochádza aj k oprave jej chybnej realizácie. Následne sa zvládnuté čiastkové cviky prepoja do optimálne koordinovanej chôdze.

SM systém sa cvičí s elastickým lanom, ktoré je špeciálne určené práve pre toto cvičenie. Umožňuje končatinám rozsiahly pohyb proti neveľkej sile, ktorá postupne rastie. Tak sa aktivujú stabilizačné svalové skupiny. Naťahovaním chrbtice smerom nahor zase dochádza k úľave od bolestí chrbta, regenerácii platničiek a kĺbov.

SM cviky sú komplexné, pričom v každom cviku je skombinovaných niekoľko účinkov na svaly naraz. Práve preto je toto cvičenie také účinné.

lano-zelené 1000x735lano-sport 1000x735

Ako cvičiť SM systém?

Najvhodnejšie je, ak sa základné cviky naučíte na individuálnom kurze SM systému. Tam si najlepšie osvojíte správnu techniku, základné cviky a pochopíte princípy cvičenia.

Výhodou je, že na takomto kurze môžete svoje obmedzenia a problémy prekonzultovať s cvičiteľom. Keď sa naučíte základy, stačí vám už len špeciálne lano a môžete cvičiť aj v pohodlí domova.

sm system kurz

Ako cvičiť SM systém sám?

Ak začnete SM systém cvičiť len podľa videa či knihy, nemusíte si všimnúť zlý postoj nôh, nesprávne prehnutie chrbtice, dýchanie či príliš predsunutú hlavu. Cvičenie sa tak minie účinku, prípadne sa môže stav aj zhoršiť. Počas cvičenia s odborníkom sa môžete spoľahnúť na to, že vás na prípadné chyby upozorní.

set lano 6mm+podlozka alternativ pez pozadia a loga + 5x dvd s komentarom

SM systém môžete cvičiť v interiéri, ale aj vonku. Stačí si vziať so sebou lano aj na výlety či prechádzky a pri cvičení si tak užívať čerstvý vzduch a krásy prírody. Nemusíte sa báť, že budete vyčnievať z davu. Dnes už je úplne bežné užívať si akýkoľvek tréning v exteriéri.

 

Čo je podstatné vedieť pri cvičení SM systému?

  • Dôležitý je správny úchop elastického lana.
  • Cviky vykonávajte vedome, plynule a pomaly.
  • Dodržiavajte správne dýchanie.
  • Môžete cvičiť kedykoľvek a kdekoľvek.
  • Pravidelnosť je základ.
  • Jednotlivé cviky sa opakujú viackrát, základné cvičenie trvá cca 15 - 20 minút.
  • Pre správne cvičenie je dôležitá balančná podložka a oporné tyče.

Pre koho je SM systém vhodný a ako môže pomôcť?

SM systém je vhodný pre kohokoľvek, kto má záujem starať sa aktívne o svoje telo a zdravie. Predovšetkým sa používa pri liečbe problémov s pohybovým aparátom, najmä chrbtice. Ak máte zdravotné problémy, je dobré začať akékoľvek cvičenie až po konzultácii s lekárom, cvičiteľom SM systému alebo odborníkom v odbore fyzioterapie.

Význam má aj pri niektorých kardiovaskulárnych ochoreniach, problémoch s močovým a pohlavným ústrojenstvom, tráviacim traktom či pri dychových ťažkostiach.

Výhodou je, že SM systém, ako akékoľvek cvičenie spojené s vhodnou úpravou stravy, môže pôsobiť ako prevencia cukrovky, obezity či iných nepríjemných ochorení.

Cvičenie je obľúbené aj pri kondičnej príprave športovcov. Tréningom správnych pohybových stereotypov sa môže zvýšiť výkonnosť športovca. SM systém sa môže používať aj ako kompenzácia po podanom výkone.

 

Cvičenie SM systému v tehotenstve

SM systém je dokonca vhodný, ba až potrebný, pre tehotné ženy a pre ženy po pôrode. Spevňujú sa ním svaly panvového dna, čo umožňuje jednoduchší pôrod. Tiež chráni pred prípadnými inkontinenčnými problémami po pôrode.

Pri cvičení SM systému sa prekrvuje oblasť panvového dna, vďaka čomu je plod počas rastu optimálne vyživovaný. Cvičenie zbavuje častých bolestí chrbta a krížov. Dôležité však je prispôsobiť cviky aj dĺžku tréningu potrebám a možnostiam tehotnej ženy.

Ženy v tehotenstve dostávajú množstvo rozporuplných rád a nepotrebných hračiek pre ešte nenarodené dieťatko. Ak máte v okolí tehotnú ženu, môžete jej poradiť cvičenie SM systému, keď sa bude sťažovať na bolesti chrbta. Prípadne jej môžete kupóny na cvičenie darovať ako originálny darček.

 

Prínosy SM systému:

  • stabilizácia stredu tela
  • uvoľnenie svalových pletencov a končatín pre pohyb
  • striedanie stabilizačných systémov
  • nácvik rovnováhy
  • dynamická stabilizácia pohybu
  • plynulý pohyb
  • mobilizácia chrbtice do rotácie a zároveň jej stabilizácia
  • relaxácia svalstva celého tela
  • regenerácia a prekrvenie svalov a šliach
  • regenerácia medzistavcových platničiek a kĺbov
  • náprava a automatizácia prirodzeného pohybu
  • psychická relaxácia

 

Ako uviazať lano na SM systém?

K cvičeniu SM systému neodmysliteľne patrí aj špeciálne elastické lano, ktoré slúži na vytváranie postupne sa zväčšujúceho odporu, prirodzeného pre telo. Práve vďaka tomuto lanu je možné dostatočne svaly uvoľniť a zároveň posilniť. Pri odstraňovaní bolesti chrbta je uvoľnenie aj posilnenie svalov základnou technikou.

Toto elastické lano je ukončené redukciou, ktorá sa zvykne používať pri prvom kontakte s SM systémom, prípadne pri cvičení starších ľudí a detí. Úlohou redukcie je vytvárať menší odpor.

Vďaka menšej záťaži je možné sa v začiatkoch plne sústrediť na prevedenie cviku. Postupne po zlepšení zdravotného stavu a kondície môžete lano ukotvovať už bez redukcie. Treba sa pripraviť na väčší odpor, vďaka čomu sa svaly začnú posilňovať.

Ako ukotviť lano na cvičenie SM systému?

Najvhodnejšie je ukotviť elastické lano o nejaký pevný bod približne vo výške vášho pupku. Keďže sa lano dá upevniť o akýkoľvek pevný bod, ideálne je umiestniť ho tak, aby ste mohli cvičiť pred zrkadlom. Tak budete môcť kontrolovať správnosť svojich pohybov.

lano ukotvenie priklad  IMG_20191015_154145_HDR

 

Ďalšie pomôcky k SM systému

set lano 6mm + profipodlozka jpg_1

 

Na vytvorenie ideálnych podmienok na cvičenie SM systému je vhodná balančná podložka z tvrdenej peny. Počas cvičenia tak budete aktivovať viac svalov, ako keby ste cvičili na pevnej zemi.

Udržať rovnováhu pri zložitejších cvikoch zase pomôžu špeciálne oporné tyče na SM systém. Najviac ich využijete pri nácviku správnej chôdze, najmä zo začiatku.

  

Bolesti chrbta a ako sa ich zbaviť?

Bolesť chrbta patrí k najčastejším typom bolesti organizmu, najmä bolesť v dolnej časti chrbta. Môže mať pritom viaceré príčiny. Patria k nim problémy s kĺbami, rôzne zranenia, natiahnuté svaly, ale aj problémy s obličkami.

Bolesť v dolnej časti chrbta najčastejšie spôsobujú svalový spazmus, natiahnutie svalov a väzov, k čomu mohlo dôjsť pri zdvíhaní alebo nosení ťažkých predmetov či pri sedení v zhrbenej polohe.

Za bolesťou v hornej časti chrbta zvyčajne stojí podráždenie oslabených svalov, nešikovné pohyby, zranenia pri športe a preťažovanie. Na niektoré typy menších poranení či preťaženia je možné ako podpornú liečbu aplikovať aj tzv. Priessnitzov obklad.

Ako sa zbaviť bolesti chrbta a krížov?

Pri zbavovaní sa akejkoľvek bolesti je podstatné určiť jej pôvod. V každom prípade nie je najlepším spôsobom hneď sa uchýliť k tabletkám. Vhodné je, ak vám dôvod bolesti pomôže nájsť lekár.

Bolesť môže byť spôsobená aj inou príčinou, napríklad zápalom obličiek. V takom prípade by cvičenie nemalo očakávaný účinok a vy by ste mohli skončiť kvôli vynechaniu liečby obličiek na dialýze. Prípadne môžete zvoliť nesprávny druh cvičenia a viac si uškodiť ako pomôcť.

Psychická pohoda

Udržujte svoje telo v dobrej kondícii. Stresové situácie tiež patria k príčinám bolesti chrbtice. Stres totiž spôsobuje kontrakcie svalstva, kvôli čomu sú stavce mimo svojich polôh. Naordinujte si pravidelný oddych, ktorý pomôže nielen telu, ale predovšetkým psychike. Ak to nepôjde, nebojte sa osloviť odborníka.

Pri návrate k psychickej pohode Vám pomôžu aj prechádzky alebo pobyt v prírode. Načúvaním žblnkaniu vody, alebo šumu lístia dostane telo späť do prirodzenej bio harmónie. Je to jednoduché a zadarmo.

Dostatok pohybu

Nie je nič lepšie na uľavenie od bolesti chrbtice, ako pohyb. Vystúpte o zastávku skôr a prejdite sa pešo. Namiesto výťahu choďte po schodoch. Ak v práci neustále sedíte, tak seďte ako neposedné dieťa. Striedajte polohy na sedenie, občas vstaňte, vymeňte na chvíľu stoličku za fitloptu. Jednoducho stále buďte v pohybe.

Vyberte si svoj obľúbený pohyb a pravidelne sa mu venujte. Prechádzajte sa, behajte, cvičte jogu, pilates, SM systém, choďte na džudo, hrajte basketbal. Vyberte si to, čo vás baví, a tak sa tomu budete venovať s oveľa väčšou radosťou.

Správne držanie tela

Jednou z hlavných príčin bolesti chrbta je nesprávne držanie tela, čo mnoho ľudí prehliada. Takejto bolesti sa dá zbaviť predovšetkým tým, že sa naučíte správne držanie tela.

Cvičením správneho držania tela pomôžete aj svojmu vnútru. Keďže sa pri ňom otvára bránica, zlepšujete si dýchanie a poskytujete vnútorným orgánom dostatočný priestor, ktorý potrebujú na trávenie. Vyrovnávanie sa môže znižovať stres a zvyšovať energiu a produktivitu. Navyše vzpriamené držanie tela pôsobí sebavedomo a atraktívne.

So správnym držaním tela vám pomôže vhodné cvičenie, napríklad SM systém, pilates či joga, ktoré sa sústreďujú na správne dýchanie a správny postoj. Cvičenie musí byť pravidelné, aby malo zmysel.

Čo ešte pomôže pri bolestiach chrbta?

  • Pri chôdzi si predstavte, že máte na hlave knihu, ktorá nesmie spadnúť.
  • Striedajte plecia, na ktorých nosíte kabelku, príp. ju vymeňte za ruksak.
  • Doprajte si kvalitný spánok na kvalitnom matraci a vankúši.
  • Pravidelne si robievajte automasáž za pomoci masážnych valcov, rollerov či masážnych loptičiek.
  • Pri sedavom zamestnaní zvoľte vhodnú stoličku aj optimálne rozloženie počítača, stola a ďalších pomôcok.
  • Pre správne držanie tela počas sedenia používajte bedrovú opierku, ktorá zmierni tlak na platničky.
  • Počas práce pravidelne meňte pozície a vyhraďte si aj pár minút na pravidelné rozhýbanie kostí a svalov.
  • Občas si doprajte relaxačnú masáž s pomocou vírivky

 

the-original-mckenzie-d-section-lumbar-roll