Aké lano na cvičenie SM Systém/ SPS si vybrať?

Elastické lano je jednou zo základných pomôcok na rehabilitačné cvičenie SM Systém/ SPS, bez ktorej sa pri cvičení nezaobídete.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to len obyčajné lano, ktoré si budete vedieť vyrobiť aj doma...Omyl je však pravdou a v tomto prípade sa naozaj oplatí investovať do originálneho lana, ktoré je špeciálne dimenzované na tento druh cvičenia. Autor metódy MUDr. Richard Smíšek pred finálnou verziou roky testoval rôzne druhy lana, jeho hrúbku, materiálové vlastnosti, rôzne dĺžky, až vytvoril konečnú verziu lana, ktoré zodpovedá prísnym kritériám. Takéto lano nájdete v našej ponuke.

Originálne elastické lano Vám umožní dosiahnúť maximálny efekt pri správnom prevedení cvikov. Naopak pri použití neoriginálneho lana si môžete v tom horšom prípade ublížiť, preťažiť svalstvo a celkovo zhoršiť svoj zdravotný stav. Prinajlepšom nedosiahnete želané účinky a stratíte kopec času, energie a aj svoje peniaze.
Originálne lano odlíšite od napodobenín tak, že zbadáte na popruhoch viditeľný a nezameniteľný nápis www.smsystem.cz alebo www.smsystem.de alebo www.spiralstabilization.com.

Pomôcky nakupujte od overených a dôveryhodných predajcov.
Pomôckami na SM Systém zásobujeme aj viacerých certifikovaných trénerov metódy SM Systém, ktorých sme zaškolili do tejto metódy v našom Liečebnom a rehabilitačnom štúdiu BODYMAS v Námestove. Je teda možné zakúpiť príp. objednať si lano u nás aj prostredníctvom Vášho trénera či fyzioterapeuta. Spolupracujeme s mnohými lekárňami, rehabilitačnými centrami či fitnes centrami. Samozrejme je lano k zakúpeniu aj u nás v štúdiu v Námestove, kde ponúkame našim klientom aj individuálne cvičebné lekcie.


Farba lana sa môže v jednotlivých verziách líšiť.

Môžete si tiež všimnúť, že existujú dva druhy elastických lán, ktoré sa líšia nielen hrúbkou ale aj samotnými časťami, z ktorých sa každé lano skladá. Tento článok sme sa rozhodli napísať, aby sme Vám uľahčili rozhodovanie a aby ste si ľahšie vedeli vybrať, ktoré lano je pre Vás vhodné.

Lano 6 a 8mm 1080x1080

 

Aký je teda podstatný rozdiel medzi oboma lanami a podľa čoho si vybrať to správne lano pre Vás?



Lano na cvičenie SM Systém s hrúbkou 6mm

Je určené pre začiatočníkov a osoby, ktoré ešte nemajú žiadne skúsenosti alebo sa len oboznamujú s metódou SPS / SM Systém.

Lano je vhodné aj pre cvičenie počas akútnych bolestí.
Súčasťou tohto lana je aj  redukcia ( tenšie čierne lanko), ktorá je vhodná pri prvých kontaktoch s SM Systémom, pre deti a starších ľudí - zabezpečuje slabší odpor pri ťahu lanom.

Celkovo sa teda lano skladá z 3 častí : zeleného lana s popruhmi ( slučkami na ruky ), zelenej koncovky a čiernej koncovky.
Obe koncovky, zelenú aj čiernu, odporúčame po cca. 1 až 2 rokoch intenzívneho cvičenia vymeniť. Koncovky sa dajú zakúpiť aj samostatne na našom eshope.

lano 6mm 500x500

Fitnes lano na cvičenie SM Systém s hrúbkou 8mm

Je špeciálne určené pre skúsených cvičencov SM systému a pre športovcov.
Zvýšený odpor tohto lana je  možno využiť ako náhradu za cvičenie s činkami.
Fitness lano odporúčame používať len osobám bez bolesti, ktoré už predtým cvičili s lanom s hrúbkou 6mm a to bez ohľadu na svalový objem a kondíciu.
Fitnes lano sa skladá z 2 častí: zeleného lana s popruhmi ( slučkami na ruky ), zelenej koncovky. Čierna koncovka nie je súčasťou fitnes lana.

lano 8mm 500x500

Odpor lana sa zvyšuje nielen jeho hrúbkou, ale aj zväčšovaním vzdialenosti od ukotvenia lana. Čím viac lano naťahujete, tým vzniká väčší odpor a o to väčšiu silu musíte vynaložiť pri cvičení.

Ťažko je až uveriť, že takáto jednoduchá pomôcka dokáže pomôcť pri problémoch, bolestiach chrbtice a poruchách pohybového aparátu akými sú skolióza, hernia platničiek, artróza, kyfóza atď. Avšak roky praxe a 30 ročné skúsenosti dosahujú klinicky overené výsledky po celom svete.
A sotva by ste uverili, že stačí cvičiť len 15 minút denne, aby ste sa zachovali v kondícii alebo zlepšili Váš zdravotný stav.

Jednotlivé cviky ako aj frekvenciu cvičenia a opakovania je dobré prekonzultovať so svojím cvičiteľom alebo trénerom a postupne
tréning zintenzívňovať.

Elastické lano je možné zakúpiť aj samostatne, no pokiaľ chcete ušetriť pár eur, odporúčame zakúpiť si ho spolu ako sadu s balančnou podložkou, ktorá je druhou základnou pomôckou pre cvičenie SM Systému a slúži pre správne prevedenie pokročilejších cvikov.
Používa sa na cvičenie v kľaku, stoji a využijete ju aj pri iných formách cvičenia ako je napr. joga či pilates.

Lano je súčasťou aj viacerých cenovo výhodných setov v našej ponuke, je možné ho kombinovať s knihami či DVD.
Výber ponechávame na Vás. Naším cieľom bolo, aby boli pomôcky dostupnejšie pre každého.

set%20lano%2Bpodlozka%20sps%201080x1080set lano+podlozka+dvd11cvikov sps 1080x1080set lano+podlozka+kniha zdr.zada sps 1080x1080set lano+podlozka+kniha vyhrez sps 1080x1080

Ak by ste aj napriek našim hore uvedeným radám a odporúčaniam stále váhali a potrebovali by ste poradiť pri výbere, neváhajte nás kontaktovať mailom na info@fitpomocky.sk  či telefonicky na tel. +421-905 866 497. Sme tu pre Vás a radi Vám poradíme.

 

 
juraj volf o nas
Autor článku: Juraj Volf - masér, certifikovaný lektor metódy SM Systém/SPS
Zdroje foto: vlastný archív